Jedzenie to przyjemność. Wygląda, jak kolejna złota myśl a la Paulo Coelho, ale to prawda. Mimo popularności wyżej wymienionej tezy, ludzie coraz rzadziej o tym pamiętają. Blog kulinarny
I spożywają po to, by się najeść, jak najmniejszym kosztem (i wysiłkiem). Tam, gdzie je się dla przyjemności, gdzie posiłki są celebrowane, ludzie są szczuplejsi i szczęśliwsi. Tak jest na przykład we Francji. Kuchnia francuska, która jest podstawą licznych kuchni narodowych, do prostych i lekkich nie należy. Dużo wina, deski tłustych serów, sporo czerwonego mięsa. A mimo tego - Francuzi należą do najzdrowszych europejskich nacji. Ba, naukowcy dawno to zjawisko opisali - to tak zwany PARADOKS FRANCUSKI. No bo jak to - tyle wina, kalorycznych dań, słodkie śniadanie (niezbyt obfite), kolacja najważniejszym posiłkiem dnia... brzmi na przepis na zawał. A działa zupełnie odwrotnie - schorzenia serca i układu krążenia występują w tym kraju znacznie rzadziej, niż w pozostałych krajach. Co jest powodem takiego stanu rzeczy? Moim zdaniem sposób jedzenia, brak presji czasu przy gotowaniu i długie posiedzenia przy stole. Bo dania kuchni francuskiej, to nie hamburgery, które wciąga się "na raz".
Tak, więc pamiętajmy - jedzenie to przede wszystkim przyjemność!Na temat Blog kulinarny to też niezłe źródło Blog kulinarny - tekst jest OK Wpis inspirowany jest również Blog kulinarny Warto rzucić okiem także na Blog kulinarny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz